Palacsinta tészta

A palacsinta eredete az ókori rómaiak idejére nyúlik vissza. A kövön megsütött vékony tésztalepény a katonák kedvelt és szinte bárhol elkészíthető étele volt. Valószínűleg az ő közvetítésükkel került a Kárpát-medencébe, majd innen tovább nyugatra. Hazánkban már a 15. századi leírásokban is megtalálható, egy 16. századi szakácskönyvben pedig megtalálhatjuk az első magyar nyelvű palacsinta receptet is.

A palacsinta napjainkban a hétköznapi magyar konyha része, szinte minden háziasszony készíti, s minden háziasszony kicsit másképp készíti. A jó palacsinta titka a tészta megfelelő sűrűsége, és a folyadékok megfelelő aránya.  Ha szereti a finom palacsintákat, látogasson el az  Ízletes receptek oldalra, ahol több mint százféle palacsinta recept közül válogathat kedvére.


Hozzávalók:

25 dkg liszt
2-3 dl tej
2-3 dl szóda
2 tojás
porcukor

étolaj
   
Flickr by crosseye marketing        

Egy nagy edénybe ütjük a tojásokat, egy csipet sóval és nagyjából egy evőkanál porcukorral meghintjük, hozzáöntjük a langyos tejet, majd alaposan elkeverjük. Ezután a liszt következik, amit nem egyszerűen a tálba öntünk, hanem egy szitán leszitálunk. Ez azért fontos, mert így a liszt levegősebb, a tészta pedig lazább lesz.Az egészet simára keverjük, s ha ezzel megvagyunk, akkor jöhet a masszába a szóda. Az a legjobb, ha nagyjából azonos mennyiségű vizet és tejet használunk, mert így egyesíthetjük a jó tulajdonságaikat, s a palacsintánk ízletes lesz, ám nem fog leragadni.


A tészta akkor jó, ha folyik, és nagyjából tejszín sűrűségű. Ha egy kis olajat (nagyjából fél decit) is keverünk a tésztához, akkor nem kell mindig kikenni a serpenyőt, persze nem muszáj, csak akkor oda kell figyelni, hogy egy kávéskanálnyi olajjal minden palacsinta előtt kikenjük a sütőedényünket. Közepesnél kisebb lángon süssünk. Ha vékony tésztát készítünk, arra figyeljünk, hogy amikor a tészta teteje megszilárdulni látszik, már meg is fordíthatjuk. A másik oldal sütése már nem tart sokáig, hamar átsül. Ne aggódjunk, ha spatulával tudjuk csak megfordítani a palacsintát, de kis gyakorlással anélkül is menni fog.

Ha sós jellegű ételt akarunk készíteni, például rántott palacsintát, netalán hortobágyi húsosat, akkor porcukrot ne keverjünk a tésztába. A fenti mennyiségű hozzávalókkal nagyjából másfél-két tucat vékony tésztájú palacsintát készíthetünk.
 
 
 
 
impresszum | jogi nyilatkozat | kapcsolat                                                                                        Tészta